Yetkili EVD Şirketlerinin bilgilere ulaşmak için tıklayınız.

“Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin 26/A Maddesi ile Enerji Kimlik Belgesi verebilecek kurum ve kuruluşlar şu şekilde tanımlanmaktadır; 1. Yeni binalar için; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından, adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesi ile enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarı ile tamamlayan personel bulunduran gerçek veya tüzel kişilere Bakanlıkça enerji kimlik belgesi verme yetkisi verilir. 2. Mevcut binalar için; enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulunduran 5627 sayılı Kanun kapsamında bina kategorisinde yetkilendirilmiş olan enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine Bakanlıkça enerji kimlik belgesi verme yetkisi verilir. 3. Ayrıca mevcut binalar için; aşağıda belirtilen şartları sağlayan gerçek veya tüzel hukuk kişileri de, bu şartların sağlandığının ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce tespit edilmesi üzerine Bakanlıkça enerji kimlik belgesi vermeye yetkilendirilir: a) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesine sahip olmak. b) Enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulundurmak. c) Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik uyarınca düzenlenmiş Etüt-Proje Sertifikasına sahip personel bulundurmak. ç) Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş ulusal veya uluslararası laboratuvarlar tarafından kalibre edilmiş ve etiketlenmiş ısı ve sıcaklık görüntüleme cihazına sahip olmak. 4. Kamu kurum ve kuruluşları; enerji kimlik belgesi düzenleme eğitiminde başarılı olan bünyelerindeki personeli ile binalarına enerji kimlik belgesi düzenleyebilir. Ayrıca, Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili sorularınız için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğüne ait aşağıda linki verilen Sık Sorulan Sorular enerji verimliliği ve tesisat ile ilgili bölümlerinden ve yine aşağıda linki verilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün Enerji Verimliliği ve Tesisat Daire Başkanlığı bölümündeki iletişim numaralarından yardım ve bilgi alabilirsiniz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıkça Sorulan Sorular sayfasına ulaşmak için tıklayınız. İletişim Numaralarına ulaşmak için tıklayınız.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre yeni binaların en az C sınıfı Enerji Kimlik Belgesine sahip olması gerekmektedir. Mevcut binaların ise Enerji Kimlik Belgesine sahip olması zorunlu olmakla beraber satış ve kiralama işlemlerinde enerji kimlik belgesi aranma zorunluluğu 2020 yılına ertelenmiştir.  

“TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları” standardı temel alınarak hesaplamalar yapılmaktadır. Standard ile iç ve dış ortam şartları ve binanın kullanım amacı konut, ofis vb. dikkate alınmaktadır. Konutlar için insanların rahat yaşayabileceği ideal iç ortam sıcaklığı 20°C olarak kabul edilmektedir.

Enerji Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı tarafından enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda kamuoyunun bilgi ve bilinç düzeyini artırmak amacıyla birçok farklı faaliyetler yürütülmektedir. Bu faaliyetlerin başında gelen eğitim ve seminerler vasıtası ile ev hanımları, öğretmenler, öğrenciler, kamu ve özel sektör çalışanları enerjinin verimli kullanılması konusunda bilgilendirilmektedir. Ayrıca, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde her yıl yapılan yarışmalar ile öğrencilerin enerji verimliliğine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmesi teşvik edilmektedir. Diğer taraftan sanayide enerji verimliliğinin teşvik edilmesi ve iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması amacıyla endüstriyel işletmeler arasında enerji verimliliği proje yarışmaları düzenlenmektedir. Enerji Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan enerji verimliliği konulu afiş, broşür ve kitapçıklar çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör firmalarına, okullar ile çeşitli eğitim kurumlarına ücretsiz dağıtılmaktadır. Ayrıca, Enerji Verimliliği Haftası etkinlikleri kapsamında her yıl Ocak ayının 2. Haftasında kamu, özel sektör, finansman kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek toplumda enerji verimliliğinin geliştirilmesinde bir platform görevi üstlenen Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı gerçekleştirilmektedir.

Enerjinin verimli kullanılması ve tasarruf edilmesi amacıyla hazırlanmış ve yayınlanmış mevzuatlar ile kamusal alanda ve özel sektörde gerekli enerji verimli uygulamaların yayılması hedeflenmektedir. “Kamu Alımlarında Enerji Verimliliği konulu Genelge”, “Kamuda Akkor Lambaların Değiştirilmesi ile İlgili Başbakanlık Genelgesi (2008–19)”, Enerji Verimliliği ile İlgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Genelgesi (2008–1) ve Enerji Verimliliği Yılı ile İlgili Başbakanlık Genelgesi (2008–2) gibi genelgeler ile de kamusal alandaki gereksiz enerji tüketiminin önlenmesi beklenmektedir. Enerji tasarrufu ile ilgili önlemlerin alınması enerji verimliliği mevzuatları kapsamında tüm kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluğundadır. 27 Ekim 2011 tarihli ve 28097 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik’in 31 inci maddesinde kamu kesimine ait bina ve işletmelerde enerji verimliliğinin artırılması için alınabilecek öncelikli tedbirlere yer verilmekte olup, kamu kesimine ait bina ve işletmelerin enerji kullanımı 2010 yılına göre, 2023 yılında en az yüzde yirmi oranında düşürülmesi hedeflenmektedir. Ayrıca 27 Ekim 2011 tarihli ve 28097 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” in 31 inci maddesinde kamu kesimine ait bina ve işletmelerde enerji verimliliğinin artırılması için alınabilecek öncelikli tedbirlere yer verilmekte olup, kamu kesimine ait bina ve işletmelerin enerji kullanımı 2010 yılına göre, 2023 yılında en az yüzde yirmi oranında düşürülmesi hedeflenmektedir. Ek olarak, Enerji Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı tarafından enerji verimliliği “Bilinçlendirme Çalışmaları” kapsamında; yukarıda bahsedilen yönetmeliğin 31. Maddesinde yer alan hükümlerin belirtildiği “Bina ve Tesislerin İşletilmesinde Isı Enerji ile İlgili Mevzuat Gereği Alınması Gerekli Tedbirler”, “Bina Tesislerin İşletilmesinde Elektrik Enerjisi ile İlgili Mevzuat Gereği Alınması Gerekli Tedbirler” ve “Proses, Ekipman, Sistem Bazında Mevzuat Gereği Alınması Gerekli Tedbirler” başlığı altında üç adet afiş hazırlanmıştır. Ayrıca, 2015 yılında Türkiye’nin farklı illerinde bulunan 166 adet kamu binasına enerji verimliliği etüdü yaptırılmış olup söz konusu etütlerde ön görülen tasarrufların uygulamaya geçirilmesi için ilgili binaların enerji yöneticileri tarafından çalışmalar yürütülmektedir.